Part Time Academy for Performing Arts 4 to 19 years
at The Liverpool Institute for Preforming Arts

История на Lipa. 
Сър Пол Маккартни и Марк Федърстоун – Уити създават LIPA (Liverpool Institute for Performing Arts) Всичко започва от един филм.


През 1980-та година Марк Федърстоун започва работа по продукцията на филма „Слава“ (Fame) на режисьора Алън Паркър, който разказва историите на възпитаниците на Ню-Йоркска академия за сценични изкуства, които минават през невероятни перипетии по пътя към славата. Концепцията на лентата се базира на идеята, че артистите трябва да се подготвят едновременно в трите основни направления – драма, танц и пеене. Само след пет години Марк вече има над 50 последователи – артисти, сценаристи, хореографи, режисьори и предприемачи, които са убедени в ефективността на този нов подход. Сред тях е и Сър Джон Мартин, продуцентът на Beatles, който се ангажира да стане катализатор при реализацията на този нов метод в образованието на артистите.


В същото време Сър Пол Макартни вече обмисля план за възстановяването на мъжкият институт в Ливърпул, неговото старо училище.

„Една вечер, аз си направих една сантиментална разходка до моето старо училище, Ливърпулският институт, който е построен през 1825 година. Намерих мястото в окаяно състояние, въпреки, че все още силно ме интригуваше, заради спомените ми от най-ранните ми години. Заснех с оператор филм, който разказваше за учителите, съучениците (един от които е Джордж Харисън)  и за някои събития, които се случиха в тази прекрасна сграда. Работата по този филм ме подтикна да говоря с хора и да обсъдя идеи за възстановяването на сградата“.

LIPA 1996

В същото време общинското ръководство на Ливърпул обмисля как да превърне Ливърпул в „музикален град“. Пийт Фулвел  (Pete Fulwell), ръководител на група The Christians има за задача на изработи доклад с предложения за превръщането на Ливърпул в  ‘Music City’. Пийт решава да обсъди с Марк подробностите на тази концепция. Сър Джордж Мартин, последовател на новият подход в образованието по сценични изкуства, свързва Марк със Сър Пол Макартни. Двамата мъже са много различни, но имат еднакво силни аспирации към проекта. Пол иска да възстанови сградата, а Марк иска да е пионер в изграждането на нова образователна програма за сценични изкуства. Това отнема седем трудни години на планиране, набиране на средства и изграждане на проекта, процес, който е емоционално разказан от Марк в книгата му „Оптимистични, дори и тогава“. „Не беше лесно“, обича да отбелязва Пол и допълва, „Ако беше лесно, всеки щеше да го направи“.
LIPA - The Liverpool Institute for Performing Arts, официално отваря врати за студенти през януари 1996.Сградата е официално открита от Нейно Величество Кралицата на 7 юни 1996г. 


Студентите в LIPA  придобиват  знания в различни области на изкуствата, запознават се с техническите иновации в тази сфера и получават необходимите бизнес познания, за да развиват професионалната си кариера. Тъй като артистът сам трябва да организира и да търси начини за професионалната си  реализация, в образователната програма на LIPA са силно застъпени дисциплини, свързани с обучение по мениджмънт и развитие на технически умения с новите технологии в изкуството. Статистиката на института показва, че три години след  завършването на  LIPA, повече от 80% от  випускниците продължават да работят в областта на изкуството.

Днес  LIPA има създадена фондация, курсове за ученици от различни възрастови групи, както и следдипломни курсове за общо над 800 обучаващи се.  Една трета от  студентите са чужденци, което прави LIPA учебното заведение в Англия с  възможно най-високия дял на чуждестранно обучаващи се студенти, в областта на изкуствата.

Към днешна дата за едно място в LIPA се състезават 25 кандидата.  


Патрони на LIPA са знаменателните: Сър Джордж Мартин, Сър Камерон Макинтош, Сър Алън Паркър, Сър Ричард Брансън,    Джоан Арматрейдинг,  Вангелис, Джудит Денч, Марк Нофлър.


За повече информация можете да посетите официалния сайт на The Liverpool Institut for Performing Arts.